УДК 634.42:631.527 (477.75)
DOI: 10.25684/NBG.boolt.126.2018.14
ПОЛУЧЕНИЕ НОВЫХ СЕЛЕКЦИОННЫХ ФОРМ ФЕЙХОА
Елена Леонидовна Шишкина
Никитский ботанический сад – Национальный научный центр РАН
298648, Республика Крым, г. Ялта, пгт. Никита
schischkina.elena2018@yndex.ru
Селекционная работа по фейхоа проводилась с целью получения новых сортов и форм с высокой стабильной продуктивностью и хозяйственно – ценными признаками плодов: ранние сроки созревания, крупноплодность, высокие вкусовые качества.
В селекционный процесс в качестве материнской формы был включен сорт Никитская Ароматная. В качестве отцовской — форма F2 №10, плоды которой отличаются очень ранними сроками созревания и высокими вкусовыми качествами. Получены новые гибридные сеянцы, которые заслуживают внимания: форма № 1 и форма № 9.
Ключевые слова: фейхоа; селекция; гибрид; сеянец; урожайность; созревание; плод.
Shishkina E.L. Obtainment of new selective forms of feijoa // Bull. of the State Nikit. Botan. Gard. – 2018. – №. 126. – Р. 92-96.
Our analysis has been carried out on the collection plantations of the Nikita Botanical Gardens – National Scientific Center.
The present feijoa plantations in the Nikita Botanical Gardens were comprised by the planting stock cultivated from seeds. Therefore these plantations demonstrate a great form variety. Among them there are trees with a high regular productivity, a good fruit quality but also are happened to be the specimens with negative characteristics: a minute low quality fruit, a low and irregular productivity.
The selective study of feijoa was aimed on breeding of the new sorts and forms characterized by a high stable productivity and economically valuable fruit features: early terms of ripening, gross fruit, a high palatability.
During breeding process the Nikitskaja Aromatnaja variety as the maternal form was involved.
As the paternal one- form F2 №10 which fruit characterize by extreme early terms of ripening and high palatability was involved. Consequently new noticeable hybrids have been bred (forms №1, forms №9).
Key words: feijoa; breeding; hybrids; productivity; ripening; fruit.