УДК 634.22 : 631.56 : 581.192

Гребенникова О.А., Полонская А.К., Горина В.М., Ежов В.Н. Биохимическое обоснование перспективных направлений использования плодов алычи // Бюл. Никит. ботан. сада. – 2007. – Вып 95. – С. 69-74.

На основании изученного химического состава плодов разных сортов алычи показана возможность получения из них осветленных соков, соков с мякотью и сахаром, пастилы, вина и уксуса. Проведено биохимическое обоснование целесообразности предложенных направлений переработки плодов и сделана оценка химического состава полученных продуктов.

Ил. 3. Табл. 5. Библ. 19.

 

The biochemical reasons of perspective directions in using the cherry-plum fruits
Grebennikova O.A., Polonskaya A.K., Gorina V.M., Ezhov V.N.

The posibility of producing juices, juices with pulp and sugar, pastila, wine and vinegar from fruits of different cherry-plum varieties have been shown on the base of their studied chemical composition. The biochemical reasons of expediency in suggested directions of fruits processing and the evaluation of chemical composition of the obtained products have been done.